fbpx
Bäddar hundar

Varför bäddar hundar?

Att hundar bäddar är ett beteende som kan spåras långt tillbaka till hundens förfäder. Det är vanligt att en del hundar börjar krafsa innan de lägger sig ner. Den kan stå länge och gräva eller dra i underlaget, eller gå runt i cirklar runt den tilltänkta sovplatsen innan de kommer til ro.

Det är ett vanligt beteende och grundar sig i hur hundens förfäder levde i lyor för att vara skyddade från rovdjur, vindar eller väder. Det behöver med andra ord inte alls vara ett missnöje eller att de har som avsikt att förstöra möbler. 

På den tiden grävde de en grop att sova i och krafsade de ihop löv och gräs för att sova mjukt. Hundens trampande runt, runt på sovplatsen innan de la sig ner för att sova syftade till att skrämma bort eventuella farliga djur som kunde gömma sig. Detta kan till exempel vara ormar, skorpioner, gnagare och insekter. Trampandet gav också en doftmarkering till plasten för andra hundar i flocken, vilket var till en fördel. 

Hundar har ofta en omfattande ritual som de genomför när det är dags att gå och lägga sig. Trötta hundar kan därför snurra runt och utföra vissa rörelser en längre stund innan de kommer till ro. Om man har en tik som plötsligt börjar att bädda hon ha blivit skendräktig, eller till och med dräktig om hon har blivit parad. Det är en naturlig del i deras beteende som går ut på att ge skydd och värme till sina valpar. 

Hundar bäddar för att skapa en trygg och bekväm sovplats. För att tillfredsställa detta beteende kan man ge hunden en extra filt i hundkorgen. Don Lorino erbjuder ett brett utbud av mjuka filtar och bäddar till din hund. Följ oss på Instagram för mer inspiration.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *