Varför bäddar hundar?

Hundens instinktiva bäddningsbeteende

De flesta hundägare har säkert lagt märke till hur deras fyrbenta vän kramar, skrapar och cirklar runt innan den lägger sig att sova. Detta beteende kallas bäddning och är en stark, instinktiv drift som har djupa rötter i hundens förhistoria.

På savannen gjorde bäddningsbeteendet att hundens förfäder kunde skapa en mjuk, varm och skyddad liggplats för att vila säkert. Genom att trampa ner växtlighet bildade de en komfortabel grop att sova i. Det cirklande rörelsemönstret var ett sätt att kontrollera omgivningen och se till att inget oönskat lurade i närheten.

Idag lever våra hundar tryggt inomhus, men det nedärvda behovet av att bädda är fortfarande starkt. Det är inte ovanligt att se en hund frenetiskt skrapa på en filt eller matta före läggdags. Även om det inte längre behövs av praktiska skäl, fyller bäddningsbeteendet en viktig psykologisk funktion för hundar genom att de känner sig trygga och avslappnade.

Erbjud din hund bra sovplatser

Som hundägare kan du underlätta för din fyrbenta vän att tillfredsställa sin naturliga bäddningsdrift genom att erbjuda bekväma, varma och mjuka liggplatser. Ju fler olika sovplatser du erbjuder, desto större valmöjlighet har din hund att hitta en yta som känns trygg och bekväm att sova på.

Se till att ha fler än en bädd eller kudde, spridda på olika ställen i hemmet. På så sätt kan din hund välja favoritplats baserat på tid på dygnet, väder eller bara lättillgänglig närhet.

Ett bra tips är att investera i härliga hundbäddar, från bland annat Don Lorino, som erbjuder sköna och slittåliga hundbäddar i olika storlekar, form och fyllning. En bra hundbädd håller längre, behållerformen bättre och är mer inbjudande för din hund att bädda ner sig i.

Genom att tillgodose hundens grundläggande behov av att kunna bädda som den är skapt för blir den lugnare, tryggare och får en bättre nattsömn. Så se till att erbjuda gott om mjuka, rena bäddmöjligheter för din fyrfota vän – den kommer uppskatta din omsorg!